grid_0 (2)

Cirkadiánní rytmus a architektura spánku

Téma „Cirkadiánní rytmus“ je v poslední době slyšet téměř na každém rohu. Možná vás to stejně jako mě už pěkně otravuje.

Znáte to z různých aplikací, které mění světlo z modrých do žlutých odstínů, spánkové režimy na mobilu, kdy v noci nejsme rušeni a pár hodin před spaním bychom na to zařízení ani neměli koukat, chytré hodinky, které měří tep a hladinu kyslíku v krvi a vzbudí vás vždy podle spánkové fáze, tedy ve chvíli kdy téměř bdíte.

Chytré hodinky měří fáze spánku

 

Co jsou cirkadiánní biologické rytmy?

Dřive, než propadneme trendu, si pojďme ale ujasnit, co to cirkadiánní rytmus vlastně je. 

Jedná se o biologickou periodiku. Cirka znamená okolo, dies je den. “Okolo-denní” rytmy jsou tedy nejčastěji takové periodiky, které se opakují v průběhu 24-48 hodin. Řadí se sem ale i rytmy s periodou měsíční či roční.

 

Do faktorů které o nějaké rytmice vypovídají můžeme například řadit čas, kdy máme nejhlubší fázi spánku (2:00), nebo naopak, kdy jsme nejvíce bdělí (10:00). Chvíle, kdy je tělesná teplota nejnižší (4:30), nebo naopak nejvyšší (19:00). Většinou rytmy souvisí i se sekrecí melatoninu – spánkového hormonu. 

cirkadianni rytmus

Schéma fungování organismu člověka v různou denní dobu

 

Cirkadiánní rytmy jsou dané geneticky

Člověk žije v určitém kontextu a ten je do jeho těla vetkán na té nejhlubší bázi.

Geneticky jsme podřízení cyklům přírody, a to z mnoha důvodů. Pokud by náš prapředek nepoznal, že se blíží noc, mohl by v noci špatně dopadnout. Pokud by neměl ráno víc testosteronu, nemusel by se cítit silný a aktivní. Stejně tak, pokud bychom si na zimu neudělali zásoby, nepřežili bychom. Když se v nás probudí touha rozmnožovat, je velká pravděpodobnost, že stejně jako u většiny zvířat se to stane v ročním období, kdy je bezpečné potomka vyvést, tedy na jaře. Jinak by mohl prostě umrznout a naše snaha by byla k ničemu. 

 

Uznávám, že již dávno nejsme na denní bázi ohrožováni na životě, ale k čemu se tím snažím dostat je prostá logika, tedy to, že cirkadiánní rytmus se vždy pojí s něčím primárním, s něčím velmi silným v nás. Pud sebezáchovy by bez našich vnitřních hodin nefungoval správně, a právě a jen proto je podle mě důležité tomuto modernímu trendu alespoň částečně naslouchat. Dotýká se to nás všech, na bázi která dala vzniknout naší vlastní genetice. 

 

Pokud chcete tedy přežít, určitě dočtěte celý článek. Dobře, to asi není ten případ, ale víte, jak to myslím. Sám ho právě píšu s brýlemi proti modrému světlu na očích a naivně si namlouvám, že mi to pomůže večer lépe spát. 

 

Jak cirkadiánní rytmy souvisí s architekturou

A jak to celé souvisí s architekturou? Architektura odjakživa pracuje s prostředím, ve kterém žijeme. Měníme a utváříme svět tak, aby se nám lépe žilo. Na poli vyrostou budovy, ze staré barokní stavby se stane moderní. Architektura, stejně jako lidé, podléhá času, tedy i určitým rytmikám. 

 

Denní světlo v architektuře

Pro časové měřítko budov jsou to ve velkém měřítku zejména sezónní proměny. Už Sokrates přišel s návrhem budovy, která reflektuje průběh roku. Je navržena tak, aby slunce v létě téměř nesvítilo do vnitřku budovy, a tak se interiér příliš nepřehříval. Naopak v zimě se sluneční světlo dostalo do interiéru úplně. V zimě je slunce na obloze mnohem níž, takže dovnitř proniká pod jiným úhlem. 

Půdorys Sokratova domu se znázorněním průniku světla v různá roční období

Z naší tvorby tomuto konceptu částečně odpovídá například Dům pod lesem:

Dům pod lesem z tvorby Modest Artificials

 

Architektura optimalizuje cirkadiánní rytmy u člověka osvětlením

Není to však jen roční cyklus, co se podepsalo na architektuře. Denní užívání také velmi ovlivňuje dispozici budovy. Hlavním tématem cirkadiánních rytmů je expozice světla, zejména v hodinách před spánkem. I na to architektura reaguje. 

 

Teorie je ve zkratce taková, že pokud před spaním koukáme do ‘modrého světla’ (mobil, počítač, zářivky a ‘bílé’ světelné zdroje), naše oči si světlo přeloží jako ‘den’, a v mozku se tak nespustí správná chemie. Jsme prý nastaveni tak, že když náš mozek zaregistruje, že se stmívá, slunce zapadá a obloha je žlutooranžová, spustí se distribuce melatoninu a dalších hormonů. Tento koktejl nám pak pomáhá usnout. 

 

Modré světlo před spaním eliminujte

Světlem s určitou intenzitou v modré oblasti spektra tento proces ovlivníme, a právě to nás pak trápí, když nemůžeme usnout nebo se v noci probouzíme. 

Řešení je jednoduché. Nebuďte na počítači alespoň hodinu před tím, než jdete spát, ideálně ani nepoužívejte mobil. Když to jinak nejde, nainstalujte si alespoň chytré aplikace, které spektrum displeje posunou do žluté oblasti. A pomoct mohou i zmíněné brýle s filtrem na modré světlo. 

Smart home systém osvětlení domova

 

Smart home systémy osvětlení 

Skvělé také je, že existují smart home systémy osvětlení, které každý den přesně podle času západu slunce (každý den jinak) vyhodnotí, kdy stáhnout osvětlení do teplejších odstínů a slabších intenzit. 

 

Budova potom ‘dýchá’, stejně jako dýchá den. Máme s takovými instalacemi dobré zkušenosti a náš obchodní partner Aulix také. Rozhodně tento přístup můžeme doporučit, pravděpodobně podobnou světelnou dynamiku brzy zavedeme i v naší kanceláři. Všichni u stolu to zejména v zimě oceníme. 

 

Je mnoho způsobů, jak nám moderní svět chce zpříjemnit život. Představte si obývák a ložnici, která se se západem slunce trošku změní do žlutých odstínů, intenzita svítilen se ubere, a tak váš mozek začne produkovat melatonin. Postupně i TV nebo počítač začne lehce měnit barvu do teplých odstínů. Sotva si toho všimnete, ale budete vědět, že se vaše investice vyplatila. Bude se vám snáze usínat, budete ve spánku častěji ve fázi REM a v hlubokých spánkových hladinách a ráno se probudíte sami od sebe.

 

To je ideální verze reality, pro kterou jsou tyto technologie nastaveny. Stejně jako automatické žaluzie, které odstíní prudké sluneční světlo, nebo světelné pasti, které vám pomohou mít doma rovnoměrné přirozené osvětlení. I ztmívací osvětlení se stává běžnou součástí mnoha domovů. Nezbývá než doufat, že taková jednoduchá technologie bude čím dál dostupnější, a prostoupí tak i tu nejzákladnější výbavu každé domácnosti. Zdravý spánek za to přece stojí, no ne?

 

kontakt1@2x
Jdete do toho?

Vytvoříme tak celistvý funkční produkt, který má jednotný koncept.