Straordinaria

Milano Design week 2024

Milano Design Week 2024

Milano Design Week je obrovská, pulzující událost plná výstav, galerií a pop-up akcí, rozprostřených po celém městě, které doplňují samostatný Salone del Mobile, největší veletrh nábytku a designu na světě. Tento rok zaznamenala akce rekordních 360 000 návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout inovativní designy a nejnovější spolupráce napříč designéry a výrobci. Navzdory množství aktivit je zcela nemožné vidět vše, protože účast na jedné akci často znamená, že zmeškáte 10 dalších. 

Salone del Mobile

V rámci naší návštěvy Design Weeku jsme zavítali první den na Salone del Mobile. Design week se zde rozkládá v téměř 30 velkých halách, kde se prezentují výrobci z celého světa. Najdete zde vše od nábytku, přes dekorace a doplňky, podlahy, osvětlení a sanitu.

Jako první jsme navštívili pavilon výrobce dřevěných podlah a nábytku Arte Brotto. Tuto značku zastupuje v Praze showroom podlah Vallen & Masar a jedná se o prvotřídní a designově nadčasové podlahy. Arte Botto zde prezentoval kompletní novou kolekci sladěnou do modré kouřové barvy. Podlahy kombinované s mramorem. Nábytek s oblými rohy a frézovanou dýhou do jemných kanelur. Velmi zajímavé pak byly kompletní šatní sestavy z běleného ořechu. Vše precizně vymyšlené a dotažené do posledního detailu.

Druhou zastávkou pak byl Balkánský výrobce nábytku a námi velmi oblíbená značka Prostoria, kterou znají zejména majitelé pohovek.

Tuto značku zastupuje na českém trhu náš partner pro interiéry Lino Design. Prostoria nabízí velmi kvalitní kousky, vždy perfektně zpracované za konkurenceschopné ceny. Pavilon byl zpracovaný jako hra se zrcadly a krychlovými objemy. Vyzkoušeli jsme si celou řadu křesel z nové kolekce včetně vzorníků látek.

Z Balkánu jsme se pak přesunuli, díky spolupráci s českým dodavatelem italských interiérů showroomu Stopka, k tradičním Italským značkám. Pavilon Polyformu byl vymyšlen jako průchozí cesta mezi různými set-upy v rámci domu. Mohli jsme tak vidět kuchyně, venkovní nábytek, obývací sestavy, postele a policové systémy. Vše bylo jak je tomu u této značky laděné do decentních tónů a ověřených materiálů.

Vrcholem celého dne pak byla návštěva legendární značky Minotti, jež má tradičně téměř největší a designově nejpropracovanější pavilon v rámci celého Veletrhu.

Značku Minotti nemusíme dlouho představovat, jedná se o výrobce, který spolupracuje již desítky let s předními světovými designery a architekty. Jejich prezentace je rozdělená do množství místností, vždy s důrazem na eleganci, čistotu, důvtipné kombinace kamene a sytých odstínů barev.

Nejvíce nás zaujala kolaborace s brazilským architektem Marcio Koganem, který pro Minotti navrhnul elegantní retro křeslo v různých materiálových kombinacích. Všechny set-upy v rámci Minotti pavilonů se vyznačovali precizním designem, který byl vkusně doplněn koberci, uměním a látkami. Velmi inspirativní zážitek.

Za zmínku pak ještě stojí pavilon Gessi, předního Italského výrobce designové sanity.

Od značky Zanat by si pak každý určitě rád vybral doplňky do svého obývacího pokoje.

V dalších dvou dnech jsme se pohybovali po centru města, kde se kromě kamenných showroomů nacházejí také dočasné instalace různých velkých i menších značek. Pojďme si více přiblížit ty, co nás nejvíce zaujaly.

Gio Ponti – Villa Planchart

Pavilon Saint Laurent Rive Droite v klášteru San Simpliciano vzdal hold modernistické architektuře Gio Pontiho v Caracasu. Výstava, kterou pro Milan Design Week 2024 kurátoroval Anthony Vaccarello, představila kolekci stolního nádobí navrženou Pontim v roce 1953 pro Villu Planchart. Ve spolupráci s Ginori 1735, Saint Laurent znovu uvedl dvanáct talířů z kolekce Villa Planchart Segnaposto. Tyto porcelánové talíře byly ručně malované tradičními technikami v italské továrně Ginori 1735 a zachovaly původní Pontiho motivy a design. Výstava, organizovaná ve spolupráci s Gio Ponti Archives a Fundación Anala y Armando Planchart, zdůraznila Pontiho spolupráci s italskými řemeslníky, zejména Ginori 1735, kde dříve působil jako umělecký ředitel. Stolní nádobí obsahovalo motivy jako slunce, půlměsíc, polární hvězda a složitě zdobené písmeno „A“, které odrážely architektonické prvky vily.

Proměnlivá „Straordinaria“

Na nádvoří Palazzo Litta v 5Vie District představilo japonské designové studio we+ instalaci „Straordinaria“, živou, místně specifickou venkovní instalaci. Konstrukce obsahovala tenké textilní pásy, podepřené plastovými kroužky/tubusy, které se pohybovaly s větrem. Návštěvníci mohli projít bludištěm, aby si materiály prohlédli zblízka. „Straordinaria“, kurátorovaná Marcello Smarrellim ve spolupráci s Elica a Fondazione Ermanno Casoli, čerpala inspiraci z mraků a proudění vzduchu a tepla. Instalace zdůraznila témata vztahů a kontaktu, zaměřovala se na tvary, materiály, odstíny a hloubku.

The Pattern of Dreams – Porsche

Porsche se vrátilo na Milan Design Week 2024 s impozantní venkovní instalací na nádvoří Palazzo Clerici, tvořenou provazovými liniemi připomínajícími pavoučí sítě na hřištích. Tato instalace vznikla ve spolupráci Porsche a jeho iniciativy The Art of Dreams s designovým kolektivem Numen/For Use. Prostorová konstrukce v atriu Pallazzo Clerici byla vytvořena z lehkých kovových tyčí, mezi kterými byla napnutá síť, která vytvářela různé prostory pro prozkoumávání. Prostor byl důsledně hlídán, aby nikdo nevylezl až do nebezpečné výšky, ale přesto zde vládla příjemná odpočinková atmosféra. „Lines of Flight“ je pátým pokračováním putovní série umění a designu The Art of Dreams od Porsche.

Lasvit

Lasvit představil venkovní instalaci předvádějící techniky výroby skla. Instalace s názvem Porta byla vytvořena uměleckým ředitelem Lasvitu Maximem Velčovským a byla součástí výstavy Re/Creation v Palazzo Isimbardi. Porta se skládala z bludiště velkých skleněných panelů vyrobených pomocí řemeslné metody lehaného skla, demonstrující technické dovednosti značky. Panely, vytvořené v největší skleněné peci v Evropě, zobrazovaly jedinečné organické textury. Výstava zahrnovala také osvětlovací kolekci Nebula od švédského studia Claesson Koivisto Rune a další inovativní designy od vedoucí designérky Lasvitu Marie Culenové a kanadského dua Yabu Pushelberg.

Sochařské WC Samuela Rosse pro Kohler

Designér Samuel Ross představil na Milan Design Week instalaci Formation 02 smart toilet pro společnost Kohler. Světle oranžové, asymetricky tvarované WC čerpalo inspiraci z brutalistické architektury, kombinující funkčnost s uměním. Vyrobeno z kompozitní pryskyřice, toaleta obsahovala různá neobvyklá vyříznutí a textury. S cenou kolem 25 000 dolarů si klade za cíl povznést tradiční sanitární vybavení na skoro až sochařskou úroveň. Samuel Ross přistoupil k designu jako k umění, když kreslil tvary pouze ručně. WC obsahuje high-tech funkce jako vyhřívané sedátko, noční světlo a dotykový dálkový ovladač.

Zrcadlová instalace pro Audi od BIG

Studio Bjarke Ingels Group (BIG) navrhlo instalaci pro Audi na Milan Design Week nazvanou „Reflaction“, kombinující „reflexi“ a „akci“. Instalace ve tvaru obřího kříže rozdělila prostor na čtyři symetrické tematické sekce: Komunita, Vzdělání, Výkon a Digitální. Každá sekce obsahovala různorodé prvky, jako je les japonských javorů, amfiteátr, nové generace OLED světel nebo Audi SQ6 e-trons v sekci Výkon. Zrcadlový povrch stěn těchto segmentů vytvářel perfektní iluzi, že návštěvník v atriu paláce zažívá vždy pouze ten segment, v kterém se nachází a okolo se odráží přísně symetrická kompozice atria. Instalace měla za cíl odrážet inovativního ducha Audi a jeho nejnovější design.

kontakt1@2x
Jdete do toho?

Vytvoříme tak celistvý funkční produkt, který má jednotný koncept.