elevations_iv

Domy ve svahu

Svažitý pozemek – dobrá škola

Hodně našich projektů má společného jednoho jmenovatele.

Je jím svažitost pozemku. Domy ve svahu už jsou taková naše specialita. 

Přijde nám někdy až úsměvné, jak velké procento pozemků našich projektů se rozprostírá na svazích. Často velmi výrazných svazích. Je to pro nás ale dobrá škola, co se týče práce s terénem.

Když už má klient na parcele výrazné převýšení, snažíme se z toho vytěžit maximum. 

Jaké výhody a jaká úskalí taková výchozí situace přináší? To postupně rozebereme v tomto článku. Nejprve se ale zaměřme na to, co takovým svahem vlastně myslíme. 

Mírný svah je často nutnost

Sklon a převýšení

Jako svah bereme každou nakloněnou rovinu, tedy terén, který má určité převýšení. 

Například aby správně fungovalo potrubí na zpracování dešťových vod, musí být jeho sklon alespoň 1%. To znamená, že na jednom délkovém metru se převýší jedna setina metru (1 cm). Stejně tak střecha je “plochá” pouze tehdy, pokud je její sklon do 5 °(což je 8,75 %).

Mírný svah ale není to, o čem my budeme nyní mluvit. 

Velkorysé převýšení v praxi

Naše projekty mají totiž svahy dokonce velkorysé. Někdy převýšení dosahuje i přes 20 metrů v rámci pozemku (!!!), přitom je délka pozemku například jen 60 metrů. To v číslech sklonu vychází na sklon zhruba 40 % (22.5°).

Co to znamená v praxi? Že na jednom metru má terén převýšení 40 cm. A to už je něco! Když má budova řekněme 15 metrů příčně, a tento rozměr je na svah kolmý, převýšení zde nabyde 6 metrů. To jsou v podstatě dvě podlaží. 

Domy ve svahu

Projektová dokumentace svažitého pozemku

Dům ve svahu může být výhoda

Terén ve svahu nabízí spoustu příležitostí, jak z takové situace mít benefit. Moderní domy toho využívají už celkem běžně. Jak? 

Dům pod úrovní terénu

Například je praktické půdorys domu přizpůsobit tomu, že se dům z části schová pod terén. Můžete to vidět třeba u vily v Jinonicích nebo souboru v Sulicích. 

Domy ve svahu

 Projektová dokumentace svažitého pozemku

 

Tyto luxusní domy mají dvě patra, kdy jedno z nich je nad úrovní terénu a druhé pod. Nabízí se tak výhled z obou pater dolů ze svahu, většinou tedy do údolí.

K výhledu se dá přidat terasa, pochozí střecha, prosklené zábradlí a vše je připraveno.

Spodní patro může mít přístup na zahradu ve formě HS portálu a velkorysé terasy. 

Domy ve svahu

Dvoupatrový dům

 

I luxusní novostavba splyne s horizontem

Z druhé strany, kde nad zemí vykukuje jen jedno patro, se pak vila zdá velmi decentní. Celý objekt působí jako jednopatrový moderní dům, vedle vchodu může být vjezd do garáže a celé řešení je tak velmi kompaktní. Rádi jsou i sousedé, kteří pak projekt nebrzdí a vše se postaví daleko rychleji. Dům nebrání jejich výhledu, protože novostavba splyne s horizontem okolní krajiny.

Domy ve svahu

Jednopatrový moderní dům

A co úskalí svažitého pozemku domu?

Sráz přináší náklady navíc 

Takovým typickým úskalím je, že čím dál se dům posune do svahu, tím větší sráz pak pod domem vzniká. Bohužel, aby se celá dispozice vešla tam, kam má, musíme dům někdy takto umístit.

To s sebou však nese náklady navíc. Je totiž třeba dodatečné výškové členění zahrady pod budovou, často se musí přidat opěrná zeď nebo systém teras a svah pod domem je nutné dále členit, aby majitelům vůbec k něčemu posloužil.

Ne vždy je kopec zábava 

Kopec je zábavný zejména na horské túře. Na zahradě, kde si chcete zařídit posezení s grilem, odpočinout si na dece nebo si zakopat, se hodí spíše rovina. 

Ideální jsou proto svahy střední, kdy na místě domu vyjde převýšení tak akorát, aby výškově překonalo jedno, maximálně dvě patra. Takové převýšení může být u luxusního domu dobře využito. 

Zásadním faktorem je i přístup k objektu

Přístup k domu shora je výhoda

V projektu soutěže parku podél hradeb v ulici Horská jsme museli umístit restauraci, ale zároveň respektovat vertikální prostupnost a veřejný multifunkční prostor. Nakonec jsme se se zadáním hrdinně poprali, a díky tomu vznikla restaurace s perfektním výhledem na Vyšehrad i klidnou předzahrádkou. Zásobování bylo vytvořeno ze shora, protože sousedící ulice nabízejí velkorysejší možnosti právě odtud.

Domy ve svahu

Projektová dokumentace


Přístup zespodu vyžaduje nápadité řešení 

Pokud je příjezd zespodu pozemku, věci se mírně komplikují.

Když je garáž pod úrovní terénu a výjezd z ní na úrovni silnice, parkování u domu je pohodlné. Problém ale nastává u cesty z auta do objektu. Nabízí se varianta, kdy z garáže pod terénem vede schodiště, které ústí na zahradu. Majitel pak musí překonat pár metrů z garáže do vchodu. To obecně vzato zní jako maličkost, ale na komfortu to lehce ubere. Zejména oproti možnosti parkovat v podstatě přímo v budově.

Další možnost je, že schodiště pozičně vychází tak, že může vést až dovnitř do domu. Řešení je pak o trochu milosrdnější vůči obyvatelům, zejména například v dešti. Příkladem nám může být moderní dům v pražské Troji, kde vjezd z ulice nabízí právě příjezd zespodu.

Projektová dokumentace domu ve svahu

Komplikované projekty domů, které se vyplatí

Zlaté pravidlo? Dejte si bacha!

Pozemky ve svahu jsou velmi specifické, a právě proto každý z nich zasluhuje individuální přístup.

Neexistuje generální poučka jak svahy řešit, snad kromě hesla “dejte si bacha!”

Moderní domy, které stojí za námahu

Ano, jedná se mnohdy o záludné a značně komplikované projekty. Je daleko časově náročnější řešit svah oproti rovině. Z mnoha hledisek.

Výsledek však většinou stojí za to. Vzniká dílo zajímavé jak funkčně, tak esteticky.

 

kontakt1@2x
Jdete do toho?

Vytvoříme tak celistvý funkční produkt, který má jednotný koncept.